Tehnika za efikasnije učenje


U prošlom blogu smo pisali kako da ostaneš motivisan tokom učenja. Ova tehnika će ti skroz promeniti strategiju učenja i naterati te da budeš produktivan i da se organizuješ- A tako je jednostavno!

Koliko puta pogledaš na sat dok učiš? Planiraš u koliko sati krećeš sa učenjem, koji predmet ćeš prvo započeti i kad ćeš završiti ali zabraviš na sitne pauze koje su u stvari najveći kradljivic vremena. Juriš vreme a na kraju ti je vreme najveći neprijatelj.

Ova metoda će te naterati da podeliš zadatke na manje delove, imaš precizniji uvid u to koliko vremena ti je potrebno i pomoći će ti da se rešiš svega što ti remeti pažnju. 

Ukoliko ti je teško da se skoncentrišeš duže vreme (x sati), i često praviš pauze ovo je idealna tehnika za tebe.

Ovaj sistem učenja osmislio je Francesco Cirillo u Italiji krajem 1980-ih. Koristio je kuhinjski tajmer u obliku paradajza (pomodoro na italijanskom znači paradajz) i ustanovio da može bolje da se skoncentriše ako uči u kratkim intervalima. 

Pomodoro tehnika

Evo kako da primeniš tehniku Pomodoro:

1. Odluči se za zadatak na kojem ćeš raditi

2. Podesi tajmer na 25 minuta

3. Radi na zadatku

4. Prestani sa radom kada tajmer zvoni

5. Napravi pauzu od 3 do 5 minuta, a zatim ponovi korake

7. Nakon četiri ciklusa (pomodora), napravi pauzu od 15 do 30 minuta

Fokusiraj se na zadatak koji trenutno radiš kao da nemaš ništa osim toga da uradiš.
Tokom tih 25 minuta reši se svega što te ometa.

Iako ti je potrebno još par minuta da završiš započeto napravi pauzu kad tajmer zazvoni. Upravo ta kratka pauza će ti omogućiti da održiš koncentraciju.

Za vreme pauze možeš se opustiti uz društvene mreže ili igricu ali ne zaboravi da i tada naviješ tajmer, jer se lako može desiti da se 5min pauze produži na 15min.

Trebaće ti malo vremena da se navikneš na ovaj sistem i uđeš u “štos”,ali ovakvo sistematizovanje vremena će te naterati da budeš efikasniji i da u jednom intervalu odradiš JEDAN planirani deo .

Za još bolju organizaciju možeš napraviti tabelu svega što treba da uradiš i proceniti koliko pomodora (intervala od 25 minuta) ti je potrebno da kompletno završiš tu obavezu.

I mi smo isprobali ovu tehniku i zaista radi, preporučujemo i vama da probate i nakon toga nam obavezno javite utiske!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *