Saveti kako da online čas bude zanimljiv – Prvi deo/ Kvizovi

kvizovi

6 saveta za kreiranje uspešnih kvizova na online časovima

Kvizovi su jedan od najboljih instrumenata da proverimo nečije znanje. Jedna od najboljih primena kvizova za profesore jeste da se proveri koliko je dete napredovalo nakon određene oblasti ili za određeni predmet. 

Svesni smo da osnovci i srednjoškolci nisu ljubitelja testova i da to ne očekuju na privatnim časovima. Međutim, osim što su odličan način za proveru znanja, kvizovi mogu učiniti časove zanimljivijim i uz znanje doneti i zabavu za učenika.
Zato smo pripremili 6 saveta kako da pripremite i primenite kvizove na svoje privatne časove i ostvarite najbolje rezultate.

1.Postavite cilj

Zašto pravite kviz? Šta želite da saznate ovim kvizom? Kako ćete iskorititi prikupljene informacije? Ovo su neki od primera pitanja koja biste želeli da postavite sebi pre nego što počnete sa pripremom kviza. Kviz može doneti mnogo korisnih informacija kako o napretku učenika, tako i o njihovom odnosu sa testovima i ispitivanja i kako on utiče na njihovo znanje.

2.Jednostavnost je ključ

Za kvizove vezane za određenu oblast, nema potrebe preterivati sa pitanjima. Svrha jednostavnosti jeste da na brz i efikasan način saznate da li je potrebno da posvetite još vremena lekciji. Generalno, idealan broj pitanja bio bi između 5 i 10, međutim, nekad i jedno pitanje može doneti rezultate.
Kako biste tačno odredili koja oblast je problematična za učenike, možete koristiti prošao/nije prošao sistem i tačno pitanje koje je urađeno pogrešno, a kasnije se fokusirati na taj problem.

3.Držite se teme

Budite sigurni da je kviz vezan za oblast kroz koju ste prolazili nedavno ili poslednju. Važno je da učenici budu fokusirani i ne skreću sa teme kako biste imali konkretne informaciju i popunili rupe u znanju, oblast po oblast.

4.Obezbedite blagovremene i konstruktivne povratne informacije

Kako je za privatan čas potrebno dvoje, kako za Vas, tako je i za učenika važno da zna koliko je naučio i koje su rupe u znanju. Nakon odrađenom kviza i prikupljenih informacija, podelite ih sa učenikom.
Prikažite podatke kao snage i slabosti učenika, kako biste održali samopouzdanje učenika, ali i prikazali nedostatke u znanju i pripremili, kako učenike, tako i roditelje za naredni privatni čas. Zajedno sa učenikom se prođite kroz pitanja iz kviza koja su bila problematična i tako ćete navesti učenike da razmišljaju kritički o lekcijama koje nisu naučili.

5.Koristite različite vrste odgovora

Različiti načini odgovaranja mogu da učine kviz interaktivnijim i dinamičnijim. Iskoristite pitanja sa ponuđenim odgovorima, dopisivanjem odgovora i tačno/netačno odgovore.
Jako važno je da pružite i mogućnost učeniku da pokaže svoj način razmišljanja i vidite logiku. Koristan alat za postizanje ovoga su odgovori otvorenog tipa kod kojih učenici ostavljaju pisani odgovor.

Jedno od najboljih rešenja koje možete iskoristiti za kreairanje kvizova je quiz-maker.com.

Prost interfejs Vam omogućava da birate različite tipove kviza i teme i samo u par klikova možete kreirati svoj prvi kviz.
Još neki od primera sajtova za kreiranje kvizova su:

  • typeform.com
  • classmarker.com
  • menimeter.com

6.Pripremite učenike

Mnogim osnovcima i srednjoškolcima testovi izazivaju stres i nervozu. Kako biste ovo izbegli, objasnite učenicima na samom početku da ćete organizovati kvizove posle svake oblasti i da se oni neće ocenjivati, već su informativni i tu da učine časove zanimljivijim.
Na ovaj način ćete smanjiti stres kod učenika, navesti ih da dublje komuniciraju sa Vama i tako moći da ciljate na specifične potrebe.

Što su učenici pod manjim stresom, to će i kviz biti uspešniji i zabavniji. Možete recimo “ukrasti” foru iz milionera i dodati po koji smešan odgovor na pitanja sa ponuđenim odgovorima. Budite kreativni!

Osim što su idealni za proveru znanja, kvizovi su se pokazali i kao odličan alata uz pomoć kog možete učinite privatne časove zanimljivim. Pored kvizova, možete koristiti i igrice, različite alate i tehnike kako bi časovi bili interaktivniji i zanimljiviji.

Ovom temom započinjemo seriju blogova u kojima ćemo pomoći profesorima da unaprede svoja predavanja kroz zabavu. Narodski rečeno, spoj lepog i korisnog!

Do sledeće epizode, isprobajte kvizove i javite rezultate!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *