Pripreme za prijemni – Kako da Vaše dete upiše fakultet koji želi

polaganje-prijemnog

Svaki roditelji želi da njegovo dete raste i razvija se u svakom smislu, pa tako i u obrazovnom. S toga, veliki broj roditelja, a i dece, bi želeo da nakon srednje škole nastavi sa školovanjem na fakultet ili višu školu. Kako se bliži kraj kalendarske godine, pametno je razgovarati sa decom o njihovim interesovanjima i mogućnostima, kao bi se spremili i upisali fakultet koji žele. Zato želimo da podelimo sa Vama informacije i savete za kvalitetnu pripremu prijemnog ispita.

Izbor fakulteta

U zavisnosti od interesovanja i želja Vašeg deteta, važno je pre svega izabrati fakultet. Interesovanje za određene fakultete je veće, pa je stoga i konkurencija veća.

U grafikonu ispod možete videti 10 najtraženijih smerova na fakultetima u Beogradu:

Pored Beograda, neke od najboljih fakulteta u državi nude i drugi univerzitetski gradovi kao što su Novi Sad, Niš, Kragujevac ili Kosovska Mitrovica. Na izbor univerzitetskog grada može uticati više parametara kao što je generalna zainteresovanost za studiranje u tom gradu, finansijska situacija domaćinstva, broj bodova iz srednje itd. Pročitajte više u ostatku bloga.

Ukoliko Vi, a ni Vaše dete, niste sigurni koja su interesovanja deteta kada je u pitanje studiranje, možete posetiti najbližu kancelariju Nacionalne službe za zapošljavanje i dete može uraditi test profesionalne orijentacije, a kasnije u razgovoru sa psihologom zaposlenim u NSZ možete dobiti predlog za upis na fakultet.

Priprema prijemnog ispita

Pripremiti prijemni ispit nije nimalo lak posao, ali s obzirom na to da je većina prijemnih ispita u junu, uz dobru organizaciju, 6 meseci će biti sasvim dovoljno da se Vaše dete pripremi za test. U zavisnosti od fakulteta, svaki prijemni će zahtevati različite oblasti iz kojih je potrebno pokazati znanje.

Kod tehničkih fakulteta to će biti matematika, kod većine društvenih psihologija i opšta kultura, a kod recimo Medicinskog fakulteta, biologija, hemija i stručni predmeti. U svakom slučaju, znanje mora biti na zavidnom nivou i mora postići ili čak prevazići kriterijume za upis koje postavljaju fakulteti.

Ovo zahteva ozbiljnu pripremu, učenje i vežbanje i najvažnije istrajnost. Pored redovnog učenja za predmete u srednjoj školi, dodatno učenje za prijemni ispit može doneti veliki stres Vašem detetu, a pomoć je itetako dobrodošla.

Posetite easypass.rs i odaberite neke od najstručnijih profesore iz  oblasti kao što su matematika, psihologija ili biologija. Bez obzira da li je odlikaš, priprema se prijemni je neophodna. Ukoliko je uspeh u školi slabiji, za upis u željeni fakultet potrebno je vreme i posvećivanje kvalitetnoj pripremi, i ništa neće biti nemoguće.

Rezultati sa prošlogodišnjih prijemnih ispita

Sve nas zanimaju konkretne brojke i rezultati kako bismo znali šta da očekujemo. Konstantna pravila ne postoje. Broj bodova dovoljan za upis na fakultet zavisi od različitih varijabli, a jedna, ako ne i glavna, jeste zainteresovanost, odnosno broj učenika koji su učestvovali na prijemnom ispitu, tako da se nemojte obeshrabriti ili unapred biti sigurni.

Preko liste ispod možete videti kakvi su bili rezultati sa prijemnih ispita od prošle godine, sa po jednim primerom iz svakog od 5 velikih univerzitetskih gradova.

Elektrotehnički fakultet u Beogradu: https://prijemni.etf.bg.ac.rs/liste/

Psihologija na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu: http://psihologija.ff.uns.ac.rs/rezultati.php?stud=1

Pravni fakultet u Kragujevcu: http://www.jura.kg.ac.rs/index.php/sr/rpi2022-1.html

Elektronski fakultet u Nišu: https://www.elfak.ni.ac.rs/informacije/novosti-i-obavestenja/konacna-rang-lista-jun-2022

Pravni fakultet u Kosovskoj Mitrovici: https://fakulteti.edukacija.rs/rezultati-prijemnog-ispita-na-fakultetima/pravni-fakultet-kosovska-mitrovica

Neki od sajtova koji Vam mogu biti od pomoći kada su u pitanju informacije vezane za fakultete i prijemne ispite su https://www.prijemni.rs i https://edukacija.rs. I naravno, ukoliko želite najbolje rezultate i individualni pristup, pomoć možete pronači kod stručnih profesora na https://easypass.rs/ i zakazati prviatni čas. 

Prijemni ispit je jedan od najvažnijih dogadjaja u životima mladih ljudi i treba biti spreman na to da on predstavlja ulazak u jedan svet ozbiljniji od srednje škole, a i za studente iz provincije korak u jedno potpuno novo životno okruženje.

Izbor fakulteta je velika životna odluka, zato je važno da se budući studenti pripreme na vreme. Posvetite se prijemnom i učenju, a mi ćemo podržati Vas i Vaše dete individualni privatnim časovima sa najboljim profesorima!

Srećno!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *