Pobedite stres za vreme ispitnog roka


Bliži se vreme ispita, a vi razmišljate o tome, znojite se i stresirate. Jedva čekate da se on završi i da možete da se opustite i mirno spavate. Ispitni rok ne mora da bude toliko stresan. Stresan je zato što ga vi tako činite.

Da bi pobedio/la stres, moraš da učiš na vreme i od početka. To znači, od kada je krenula godina pa do poslednjeg dana. Tako ćeš gradivo podeliti po celinama i biće ti lakše za dalje.

Kada dođe taj čuveni rok, izaberi predmete koji su ti teži i njih prvo položi. Kasnije ostavi one predmete u kojima si bolji. Posveti se tim težim predmetima i samo polako. Jer treba prvo pojesti najveću žabu tj. kada savladate najteži deo ostalo će van ići mnogo lakše i bićete opušteni.  

Pred sam početak ispitnog roka, pitaj profesore da ti objasne nešto, pokažu i tako pomognu. Pričaj sa kolegama za njihovo mišljenje, savete i kako se oni spremaju.

Hvataj beleške i svakodnevno ih pročitajte i razmislite šta ste sve pričali o tome na predavanju. To će ti držati fokus i memorija će ići na bolje. Što znači, brže ćeš pamtiti stvari i olakšati sebi za dalje. 

Pokušaj da ne razmišljaš previše o ispitu, slušaj muziku dok praviš pauze i spavaj normalno. Nemoj nikada učiti samo dva, tri dana pred ispit. Biće ti teško i stres će biti veći. Umesto toga pripremi ga ranije, tako ćeš imati više vremena i bićeš slobodniji.

Sada verovatno razmišljaš, “lako je tebi, ti si pored kompjutera i pišeš nam ovo”. Ovo sam i ja prošao, svi studenti su ovo prošli i znam kakav je osećaj. Pre pisanja ovog bloga, raspitivao sam se kod drugih studenata i došao do zaključka. Da sam znao ovo ranije nikada ne bih imao problem sa ispitima i stresom.

Ispitni rok nije uopšte strašan… Stres je tvoj najveći neprijatelj i jedino ga ti možes pobediti.

Dva do tri dana pred ispit moraš da znaš sve za taj predmet koji polažeš. I samo do ispita, vežbaš i radiš simulaciju ispita. Tako ćeš biti slobodniji i pred ispit nećeš imati tremu.

Za vreme pauze možeš se opustiti uz društvene mreže ili igricu ali ne zaboravi da i tada naviješ tajmer, jer se lako može desiti da se 5min pauze produži na 15min.

Napravite plan

Morate imati plan i šablon i toga se držite. Kada imate plan, osećaš se slobodnije i manje vremena potrošiš na razmišljanje nebitnih stvari.

Plan podrazumeva: Šta ću prijaviti za ovaj ispitni rok? Šta ću i kada učiti, koliko? Zadaću sebi rok do kada moram da naučim sve to. Simuliraću ispita pre samog ispita

Veoma je važno da uvek razmišljaš pozitivno, da ćeš položiti. Dakle, dok učiš staviš sebe u poziciju kao da si već položio kako češ se tada osećati i čime ćeš častiti sebe. Kada sebe častiš povećevaš samopouzdanje. Ako se desi da padneš, razmišljaj da si barem krenuo da učiš i da će ti za sledeći rok biti mnogo lakše. Seti se koja su pitanja bila na ispitu i uradi ih kući. Odmah isti dan kada saznaš rezulate.

Za zahtevne ispite (teški predmeti, znam profesori stvarno znaju da muče) najbolje bi bilo zakazati privatan čas. Profesor će te posavetovati, “sažvakati gradivo” i otkloniti sve nedoumice koje imaš. Na EasyPass.rs su profesore svih predmeta, a na tebi je da pronađeš odgovarajućeg i pokidaš. Ne dozvoli sebi da ti bude žao što nisi krenuo/krenula na vreme.

Savladaj sada ili plači posle.

Nikada ne zaboravi, tvoje zdravlje je važnije od bilo kog ispita. Fakultet ćeš završtiti, tako da nemaš šta da izgubiš.

I na kraju, ispitni rok je završen i ti si ga prešao bez stresa i pun samopouzdanja.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *