7 Načina kako se pripremiti za prijemni ispit


Došlo je vreme kada se bliže prijemni ispiti. Vreme kada razmišljaš kako da se pripremiš, kako će ispit izgledati, da ćeš uspeti da se spremiš i položiš. Odgovor na sve to možeš dati samo TI, uz našu pomoć.


U nastavku predstavljamo 7 saveta kako se pripremiti i pobediti prijemni ispit. Pa da krenemo:

1. Stavite fokus na učenje

Neka ti učenje bude prioritet, a sve ostale obaveze isplanirane u odnosu na učenje. Za proces učenja izaberite odgovaraćuju prostoriju koja će ti podstaći koncentraciju i stimulisati te za rad. Odloži telefon i zamoli članove porodice, prijatelje ili cimere da te u tom periodu ne ometaju.
Ukoliko si pod stresom, nešto te je iznerviralo ili okupiralo pažnju tokom učenja, naš savet je da napraviš pauzu. U suprotnom ćeš samo sebi povećati tenziju, a nećeš uspeti da efikasno savladati gradivo. Vremenski ograniči trajanje pauze, napravi kratak predah, prošetaj, osveži i nakon toga nazad na učenje.

2. Pričajte sa prijateljima koji se takođe spremaju prijemni

Razgovor sa prijateljima može ti pomoći da rešiš neke od nedoumica koje imaš. Razmena iskustava može uticati na tvoju motivaciju, može ti pomoći da pronađeš rešenja za brže i efikasnije savladavanje gradiva.
Naravno morate znati kome se obraćate i sa kim pričate. Ako poznaješ nekoga ko je već upisao školu ili fakultet koji ti želiš, razgovaraj sa tom osobom.

3. Simulacija

Simulacija je odlična vežba. Uradi simulaciju prijemnog ispita, why not? To možeš uraditi sam/a ili sa nekom osobom. 
Ukoliko se odlučiš da radiš sam/a, stavi tajmer na određeno vreme. Kao na pravom prijemnom odradi test, bez varanja i u tom vremenskom okviru. Posle toga proveri šta si uradio/la, uporedi sa tačnim rešenjima i ispavi greške.
Ako radiš sa drugom ili drugaricom, izaberite jedni drugima pitanja ili zadatke. Pogledajte i ispravite greške zajedno.
Jedna od aplikacija koja ti može pomoći za upis na fakultet ili visoku školu je Maturang. Tu možeš pronaći profile fakulteta i testove prethodnih godina.

4. Pazi šta jedeš

Kakve veze hrana ima sa učenjem i prijemnim? Ima i to velike.
Određena vrsta hrane ima pozitivan efekat na mozak i razmišljanje. Neke od namirnica koje ti mogu pomoći zbog svojih nutritivnih sastojaka su: bobičasto voće, orašasti plodovi,kakao, crna čokolada, jaja, avokado, riba, brokoli… Potrebno je da u periodu konstantnog učenja obratiš pažnju na ishranu i ubaciš upravo takve namirnice u svoj jelovnik. Pokušaj da izbegneš grickalice i gazirana pića.
Ne zaboravi da piješ vodu. Voda hidrira organizam i poboljšava ti koncentraciju.

5. Pravi pauze

Pokušaj da učiš Pomodoro tehnikom koja će te naterati da se bolje organizuješ, praviš češće pauze i efikasnije učiš. Link ka detaljnom objašnjenju ove tehnike pronađi ovde.

6. Nađi mentora

Sve je lakše kada imaš nekoga pored sebe. Mentor će ti olakšati i pomoći pri savladavanju gradiva. EasyPass ti nudi veliki izbor profesora koji ti mogu pomoći i za kratko vreme objasniti gradivo. Spremiti ispit ne mora da bude naporno i teško. Zakaži čas i reši sve muke začas.

7. Veruj u sebe

Potrebno je da se staviš u poziciju kao da si već položio. Razmišljaj o svim benefitima i kako ćeš se osećati kada ostvariš svoj cilj. Uvek veruj u sebe da to možeš i ostani pozitivan/na (ali ne na Korona virus :D).

Da li primenjuješ ove metode i kako tvoj proces pripreme izgleda? Podeli sa nama da i ostali mogu da nauče iz tvog primera!

Biti organizovan je ključ.

Kako je provereno najteže početi, a onda i održati kontinuitet potražite pomoć iskusnih profesora koji će ti mnogo toga olakšati, uputiti te i rešiti neodumice.

Zakaži čas začas!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *