5 saveta kako da uvežbaš brzo čitanje

vezbanje-brzog-citanja

Svesni smo da je ispred vas puno obaveza koje zahtevaju dosta čitanja kao što su pripremanje ispita, lektira ili čak u slobodno vreme blogovi. Svako od nas bi voleo da neku knjigu ili lekciju pročita brže, a za to je potrebna posebna tehnika.  Zato smo u vam u ostatku bloga pripremili 5 saveta da uvežbate brzo čitanje kako biste povećali svoju produktivnost.

Ne ponavljajte čitanje reči

Pre nego što krenemo dalje sa tekstom, važno je da se upoznate sa jednim od najvećih problema s kojim se suočavamo pri čitanju, ponavljanje čitanja. Nekada nismo svesni da ovo radimo jer mislimo da nismo potpuno razumeli određenu reč ili rečenicu ili želimo dublje da razumemo kontekts. Rešenje za ovo je vrlo prosto, možda na prvi pogled detinjasti, ali povlačenje prsta ispod teksta koji čitate vam povećava fokus i pamćenje, ali i kontinuitet u čitanje, pa kao što ste se nesvesno vraćali na tekst, sada ćete podsvesno nastaviti da čitate bez povratka. Ovaj “problem” je vrlo važno prevazići kako biste mogli da koristite tehniku perifernog vida.

Koristite tehniku uvlačenja

Tehnika uvlačenja je zapravo drugačiji naziv za korišćenje perifernog vida pri čitanju. Ovaj pristup ćete primenjivati tako što neće čitati reč po reč i fokusirati se na po jednu reč, već ćete čitati ceo red odjenom. Gledanjem u sredinu reda, perifernim vidom možete videti ostatak reda i praktično “skenirati” tekst koji čitate. Jedan od benefita ove tehnike je ta što, naravno kroz vežbu, mozak nauči da čita ključne reči, te ćete i kroz rekordno vreme na kraju strane ili teksta uvideti da se shvatili poentu.

Smanjite unutrašnji govor

Unutrašnji govor ili stručno subvokalizacija je zasigurno faktor koji najviše utiče na brzinu čitanja. Ovo je način na koji većina nas čita, “izgovaranjem” reči u glavi i na taj način usporavamo čitanje, koje je inače u proseku 300 reči u minutu. Naš mozak i oči brzi obrađuju reči od jezika, pa rešavanjem ovog “problema” može i dvostruko ubrzati čitanje.Ako ste neko ko ima unutršanji govor, ovo može biti teško za savladati. Najlakši način jeste da postanete svesni unutrašnjeg govora i da odvratite pažnju, ovo možete postići recimo praćenjem teksta prstom, slušanjem muzike ili žvakanjem žvake.

Odmor kao alat

Kako biste mogli da čitate brzo potreban vam je fokus. Naš mozak počne da se “umara” već posle 20 do 30 minuta i fokus počne da opada. Da biste povećali svoj fokus pri čitanji i samim tim i ubrzali čitanje, potrebno je da pravite kratke i efikasne pauze. Jedna od najefektivnijih tehnika za upravljanje vremenom koja vam može pomoći jeste “pomodoro tehnika” o kojoj nešto više možeš pročitati na našem blogu klikom ovde.

Čitajte više

Kod čitanja, kao i kod drugih aktivnosti, moramo vežbati kako bismo postali bolji. Najbolji način da uvežbaš brzo čitanje jeste da čitaš više. Ne samo da će ti više čitanja pomoći pri brzini, već ćeš i stvoriti jednu korisnu i zdravu naviku kojom možeš učiti, razvijati se i proširiti vidike.

Brzo čitanje je svakako nezaobilazno oruđe kad je u pitanju kvalitetno učenje, ali nemojte zaboraviti da pronađete svoju brzinu i da uživate u čitanju. Ako dovoljno čitate i uz pomoć saveta koje smo vam dali u ovom blogu, brzina će doći s vremenom. Literaturu treba koristi za učenje ili uživanje, a ne radi čiste konzumacije.

Primenite ovih 5 tehnika i podelite svoj napredak sa nama!


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *